Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η ιστορία των piercing





Piercing χείλους


Το τρύπημα χείλους είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μόνο δυο φυλές διαπερνούν τα χείλη τους με κρίκο, η φυλή Dogon του Μαλί και την Νουμπα της Αιθιοπίας. Μεταξύ των Dogon το τρύπημα χείλους είχε θρησκευτική σημασία, πίστευαν ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το πνεύμα των προγόνων τους Noomi, οι οποίοι ύφαιναν νήματα από τα δόντια τους αλλά αντί για νήμα έδωσαν την ομιλία στους ανθρώπους. Η πλειοψηφια των τρυπημάτων χείλους που γίνονται στον κόσμο γίνονται με labrets (είτε με μια καρφίτσα από ξύλο, ελεφαντόδοντο, μέταλλο η ακόμα και κρυστάλλους χαλαζία. Μεταξύ των φυλών της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής το piercing labret έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.


Μεταξύ των αρχαίων φυλών Αζτέκων και Μάγια το labret piercing γινόταν μόνο στα αρσενικά της ανώτερης κάστας που φορούσαν πανέμορφα σκουλαρίκια από καθαρό χρυσό σε σχήματα ερπετών και με πέτρες καρφωμένες πάνω. Ιθαγενείς του Βορειοδυτικού Ειρηνικού καθώς και λαοί των Inuit του βορείου Καναδά και της Αλάσκα φορούσαν labrets διακοσμημένα με δόντια θαλάσσιου ελέφαντα, κοχυλια, οστά, ξύλο και άλλα υλικά.


Η φυλή Makalolo του Μαλάουι ονομάζει το τρύπημα στο πάνω χείλος Pelele. Η Αφρικανή εξερευνητής δρ. Λίβινγκστον ζήτησε από τον αρχηγό της φυλής τους λόγους για τους οποίους τρυπάνε το χείλος και απάντησε με έκπληξη «για ομορφιά φυσικά! Οι άνδρες έχουν γενειάδες, οι γυναίκες δεν έχουν τίποτα, δεν θα ήταν όμορφες χωρίς Pelele!!!»




Piercing αφαλού
Το τρύπημα αφαλού είναι ένα σχετικά σύγχρονο τρύπημα, το οποίο δεν έχει καταγραφεί σε πρωτόγονους πολιτισμούς, ωστόσο ο αφαλός έχει αναγνωριστεί προ πολλού ως μια από τις πρωτογενείς ζώνες. Η εφεύρεση τους μπικίνι το 1953 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση επειδή άφηνε ακάλυπτη την κοιλιακή χώρα και κατά συνέπεια τον ομφαλό ο οποίος θεωρήθηκε ότι έχει μεγάλη ομοιότητα με τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. Την δεκαετία του 1980 πολλά top models αλλά και pop stars ξεκίνησαν την μόδα του τρυπήματος του ομφαλού η οποία κρατάει μέχρι σήμερα.


Piercing θηλής
Οι Ρωμαίοι Centurions φορούσαν δερμάτινες πανοπλίες που είχαν διαμορφωθεί για να ταιριάζουν στο σώμα τους και χρησιμοποιούνταν ως θώρακες. Οι κρίκοι που περνούσαν στις θηλές τους χρησιμοποιούνταν για να κρατάνε σταθερό τον θώρακα (μια μάλλον επίπονη τακτική η οποία δεν εφαρμοζόταν και πολύ συχνά…) 


Στα μέσα περίπου του 14ου αιώνα η τότε μόδα πρόσταζε πολύ χαμηλά ντεκολτέ, τόσο χαμηλά ώστε κάποιος μπορούσε να διακρίνει τις θηλές της γυναικάς, επίσης μόδα της εποχής ήταν το ντεκολτέ μέχρι τον ομφαλό! Καταλαβαίνετε ότι κάτι έπρεπε να εφευρεθεί ώστε να κρατάει το φόρεμα στη θέση του ώστε να μην μετακινείται με την παραμικρή κίνηση και να αποκαλύπτεται έτσι μεγαλύτερο μέρος του μαστού από το επιθυμητό, γι αυτό το λόγο λοιπόν τρυπούσαν τις θηλές τους και με μικρές αλυσίδες ή κρίκους κρατούσαν τον κορσέ στη θέση του…


Piercing λοβός αυτιών
Το τρύπημα αυτιού ήταν η πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εφαρμόσει body piercing, κυρίως λόγω της ευκολίας που γίνεται. Το παλιότερο μουμιοποιημένο σώμα στον κόσμο βρέθηκε κατεψυγμένο το 1991, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι το σώμα ήταν άνω των 5000 ετών – είχε τρυπημένα αυτιά και τα ανοίγματα είχαν διευρυνθεί σε διάμετρο 11mm!


Πάρα πολλές πρωτόγονες φυλές πίστευαν ότι οι δαίμονες μπορούν να εισέλθουν στο σήμα μέσω των αυτιών, επειδή οι δαίμονες απωθούνται από το μέταλλο κατά τα πιστεύω των φυλών αυτών το σκουλαρίκι απότρεπε τους δαίμονες να εισέλθουν στο σώμα. Οι πειρατές φορούσαν χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά τους ώστε αν το νεκρό τους σώμα ξεβραζόταν σε κάποια ακτή να χρησιμοποιούνταν τα σκουλαρίκια για να καλυφθούν τα έξοδα ταφής τους. Στο Βόρνεο ο κάθε γονιός τρυπάει από ένα αυτί του παιδιού του και αυτό συμβολίζει την εξάρτηση του παιδιού από αυτούς.


Σε διάφορες χρονικές περιόδους πολλοί διάσημοι (Shakespeare, Francis Drake…) φορούσαν χρυσούς κρίκους στα αυτιά τους.


Piercing γλώσσας
Το τρύπημα γλώσσας εφαρμόστηκε σε μορφή τελετουργικού από τις φυλές των Αζτεκων, των Μάγια της κεντρικής Αμερικής, θεωρούσαν ότι το τρύπημα της γλώσσας και το αίμα εξευμενίζει τους Θεούς και αλλάζουν την κατάσταση της συνείδησης των σαμανων ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Θεούς. Το τρύπημα γλώσσας είναι από τα πιο δημοφιλή piercings.










Nose piercing
Ο Leonardo Da Vinci έλεγε πως η μύτη καθορίζει το ύφος ολόκληρου του προσώπου… Τρύπημα μύτης παρατηρήθηκε πρώτη φορά στην Μέση Ανατολή περίπου 4000 χρόνια πριν. Αναφέρεται στην Βίβλο στη Γένεση όταν ο Αβρααμ ζήτησε από έναν υπηρέτη του να βρει γυναίκα για τον γιο του και σαν δώρο της έδωσαν ένα «δαχτυλίδι μύτης». 


Νομαδικές φυλές Βέρβερων και Beja της Αφρικής, Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής ακόμα εφαρμόζουν το τρύπημα μύτης και το μέγεθος του κρίκου δηλώνει την οικονομική ευρωστία της οικογένειας. Δίνεται σαν δώρο από τον σύζυγο στην σύζυγο στον γάμο.


Κατά τον 16ο αιώνα η Ινδία υιοθέτησε το τρύπημα μύτης από την Μέση Ανατολή, ακόμα και σήμερα ένα καρφί (Phul) ή ένας κρίκος (Nath) συνήθως φοριέται στο αριστερό ρουθούνι το οποίο πολλές φορές συνδεεται με το αυτί με μια αλυσίδα, είναι επίσης πολύ σύνηθες να είναι και τα δυο ρουθούνια τρυπημένα και να συνδέονται με αλυσίδες και με τα δυο αυτιά. Το αριστερό ρουθούνι κατά την Ινδική ιατρική συνδεεται με τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής και με το piercing πιστεύεται ότι ο τοκετός θα είναι ευκολότερος και ο πόνος μειωμένος.


Στην δύση το τρύπημα μύτης εμφανίστηκε ως τάση μόδας ανάμεσα στους hippies που ταξίδευαν στην Ινδία γύρω στο 1960, οι punks το υιοθέτησαν γύρω στο 1970 ως σύμβολο διαφορετικότητας και αντίδρασης κατά των συντηρητικών αξιών και του πουριτανισμού.