Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πιο γρήγορα απ'το φως!

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων στο ερευνητικό κέντρο CERN ανακοίνωσε ότι κατέγραψαν υποατομικά σωματίδια που ταξίδεψαν γρηγορότερα απ'το φως. Μετρήσεις που έχουν γίνει επί 3 χρόνια έδειξαν νετρίνα(neutrinos) που στάλθηκαν απ'τις εγκαταστάσεις του CERN κοντά στη Γενεύη στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας έφτασαν 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα απ'ότι θα έφτανε το φως. Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν τόσο ώστε επανέλαβαν το πείραμα σχεδόν 15.000 φορές.
"Πιστεύουμε πολύ στα αποτελέσματά μας. Έχουμε ελέγξει ξανά και ξανά για οτιδήποτε θα μπορούσε να αλλοιώσει τις μετρήσεις μας αλλά δεν έχουμε βρει τίποτα. Τώρα θέλουμε συναδέλφους να τα ελέγξουν ξεχωριστά." δήλωσε ο Antonio Ereditato,εκπρόσωπος των ερευνητών,στο πρακτορείο Reuters.
Αν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα ανατραπεί μια βασική αρχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein. Σύμφωνα με αυτή τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα απ'το φως.
Το φως θα κάλυπτε την απόσταση αυτή των 730 χιλιομέτρων σε 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου, τα νετρίνα όμως έφτασαν κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα.
Πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας βασίζονται στην ιδέα πως αν το όριο της ταχύτητας του φωτός μπορεί να ξεπεραστεί τότε το ταξίδι στον χρόνο είναι θεωρητικά μπορεί να συμβεί!
Ένα είναι σίγουρο. Αν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί έχουν ανοιχτεί πολλοί νέοι ορίζοντες και πολλές απόψεις θα ανατραπούν. Αναμένουμε λοιπόν...